miercuri, 5 septembrie 2012

Mai multe feluri de orez



1 cana de orez
1 ceapa (si mai buna este cea verde)
1ardei rosu
1 ardei verde
1 morcov
200 gr ciuperci (proaspete sau la conserva)
1 ceasca de nuci sau stafide
Patrunjel
Ulei

Orezul simplu, romanesc, cat si cel cu bobul lung, semifiert, se poate pregati in mai multe feluri. Dar totul porneste de la baza de legume. Adica, mai intai, se curata legumele, se spala si se taie feliute subtiri sau marunt. Morcovul se da prin razatoare. Se trag la tigaie, pe rand, incepand cu morcovul, apoi ardeiul si , la sfarsit, ceapa. Cand acestea sunt gata, se pune totul intr-o cratita peste care se adauga orezul fiert. Orezul se fierbe in 2 cani de apa sau de supa de carne de pui.Se amesteca totul, se mai pune o cana de apa sau supa si se da la cuptor pana scade. Inainte de a fi gata, se imprastie  putin patrunjel tocat (patrunjelul nu se pune mai devreme pentru ca amaraste preparatul daca este fiert mai mult).
Orezul, mai ales cel cu bob lung, se mai poate asocia si cu ciuperci. Acestea, taiate felii, se pot adauga peste legumele sotate, Mai departe, se respecta reteta ca mai inainte.
Altfel de orez: reteta se respect in totalitate, adaugandu-i-se, la sfirsit, cateva nuci tocate si trase putin la tigaie.
In cazul orezului, se poate porni de la o reteta simpla de orez cu legume si se mai pot adfauga tot felul de ingrediente dupa gust si imaginatie.
Era sa uit, in loc de nuci, se pot pune stafide. Aceste trebuie tinute putin ori in apa , ori intr-o bautura spirtoasa.




Oricare dintre aceste feluri de orez merge ca garnitura la un preparat din carne de pasare, de vita, de peste, de un anume vinat.Mai putin  merge cu carnea de porc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu