Retetele lui manu sint retetele unei femei care gateste ca
un barbat. De ce spun acest lucru? Pentru ca noi, femeile, gatim cel mai mult,
pentru familie, pentru musafiri, pentru ca asta ne este profesia…si, gatind
mult si repetat , bucataria a devenit o obisnuinta pentru noi, dar si pentru cei
pentru care gatim. Barbatii, in schimb, pentru ca gatesc doar din pasiune, o fac mai rar si
atunci, bineinteles, sint mai atenti , mai inventivi, mai meticulosi. Normal , si rezultatele,
poate , poate , sint mai bune, mai
spectaculoase.
In fine, eu gatesc de placere si cu placere. Din acest
motiv, recunosc, imi este greu sa respect o reteta anume. Imi este greu sa le
si tin minte pe toate si, oricum, nu fac de doua ori aceeasi mancare. Mi se
pare anost. De fiecare data, trebuie sa mai adaug ceva, sa folosesc un alt
condiment, trebuie sa combin tot timpul. Si asa mi se pare corect atata timp
cat granitele geografice si culturale aproape ca au disparut.
Si va dau un singur exemplu : traditionalele noastre
SARMALE. Nu va dau reteta. O stiti cu totii : foi de varza murata care acopera
o tocatura de carne de porc cu ceapa, orez, condimente. Dar, va rog, sa
incercati sa faceti aceleasi sarmale si din carne de vita, si din carne de
oaie. Daca doriti , puteti adauga si sarmale din carne de curcan. Apoi, intr-o
frunza mare de varza asezati cate una din fiecare cele patru feluri de sarmale.
Strangeti foaia de varza si o asezati in cratita ca pe sarmale. Dupa ce ati
terminat de impachetat si asezat sarmalele in cratita, respectati reteta
noastra traditionala. La final, insa, in
loc sa puneti apa ca sa fiarba sarmalele, turnati bere neagra.( merge chiar si bere
blonda). Imbinarea tuturor acestor gusturi si
arome va va purta mult peste traditionalele granite gastronomice ale
tarii noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu