miercuri, 3 octombrie 2012

Musaca de cartofi


750 g carne toccata
750 – 1000g de cartofi
5 oua
2 cepe
4-5 catei de usturoi
½  legatura patrunjel
Sare
Piper
Pesmet
1 lingura bullion

Musacaua este o mancare  grea si greu de facut. Din aceste motive, de la inceput, trebuie sa stim cateva trucuri. De exemplu, cartofii sa fie taiati foarte subtiri (vezi imaginea)  si scursi foarte bine de ulei. Nu se pun mai multe straturi de carne si cartofi, ci doar un singur strat de carne si doua de cartofi. Carnea, dupa ce a fost calita si amestecata cu toate ingredientele, se scurge bine,  inainte de a fi pusa peste cartofi. Garnitura cu care asortam musacaua trebuie sa fie din legume crude sau sos de iaurt. Carnea tocata poate fi atat de pasare , cat si de porc in amestec cu vita. Intr-o tigaie se caleste putin ceapa taiata fideluta. Peste aceasta, se pune carnea tocata si se amesteca. Atunci cand carnea se albeste, se mai adauga usturoiul maruntit, sarea, piperul si patrunjelul tocat.Se amesteca, in continuare. Aceasta compozitie nu trebuie lasata mult pe foc pentru ca ea se va coace definitiv la cuptor. Cand este gata, se ia de pe foc si se lasa la racit. Separat, se prajesc cartofii, taiati foarte subtiri, ca pentru  chipsuri. De asemenea, nici ei nu trebuie prajiti foarte bine, doar cat sa prinda o culoare usor aramie. Peste carnea tocata , atunci cand s-a racit, se mai adauga 4 oua batute bine si, iarasi, se amesteca. Acum, pe o tava  se pune un strat de cartofi prajiti. Inainte se poate unge putin tava cu ulei, dar se poate si fara , in cazul in care cartofii nu au fost foarte bine scursi de ulei. Peste cartofi se pune carnea toccata si , la final, un alt strat de cartofi. Peste acest strat se adauga un ou batut cu bulion si,  peste, putin pesmet. Se da la cuptor pana se rumeneste. Se serveste cu legume crude, cu sos de iaurt  sau cu salate. Si, pentru ca vine sezonul lor, sa nu uitam muraturile. Si chiar daca pentru o musaca stam aproape doua ore in bucatarie, merita sa ne bucuram de gustul si savoarea acestui preparat !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu