joi, 11 octombrie 2012

Clatite cu pui si linte




200 g linte
Piept de pui
Ulei
1 ardei gras
Sos de rosii
Sare  si piper
3-4 catei de usturoi
1 ou
6-7 linguri faina de grau
1-2 linguri faina de malai
Apa
Seminte de chimen

La noi, in Romania, lintea nu s-a mai preparat de multa vreme. Pana acum cativa ani, pana cand au aparut  mancarurile arabesti, noi nu prea mai stiam cu ce se”mananca” lintea. Am redescoperit-o ca pe o delicatesa, dar , cei mai in varsta ne-am reamintit de ea ca de mancarea saracului. Foarte bine! Lintea, pentru cei care nu stiu, este ca fasolea batuta. Care si ea este ori mancarea saracului, ori o delicatesa. Ca si-n societatea noastra: ori foarte bogati, ori foarte saraci. Asa ca, si pentru unii, si pentru altii, va voi da o reteta  simplu de facut si foarte gustoasa.
Sa incepem cu lintea. Se pune lintea intr-un castron cu apa cam 2 ore. Se schimba apa si se pune la fiert, pana ce bobul se umfla si inmoaie. Inainte de a fi gata se adauga sare si  putin ulei   Cand este gata, lintea se strecoara si apoi se pune in blender si se marunteste si amesteca cu sare, piper, usturoi, ulei. Dupa gust se mai pot pune si condimente arabeste ( cinci arome sau coriandru, oregano, boia…). Aceasta pasta, asa cum v-am spus, seamana cu  fasolea, dar este mult mai rafinata la gust.
Pieptul de pui se feliaza si se trage la tigaie cu putin ulei, sare si piper. Se mai adauga ardeiul gras si sucul de rosii. Daca ne-am opri aici, ar fi un fel de mancare foarte bun, dar fara mari pretentii. In schimb, daca alaturi vom pune o clatita, facuta  dintr-un amestec de   faina, malai, ou, apa si seminte de chimen, mancarea va fi una arabeasca. Carcotasii vor spune ca aceasta clatita seamana cu turtele noastre, romanesti. Si asa este, dar fetele tinere de la oras nu stiu asa ceva si prefera importurile. Este bine oricum. Ah! Am uitat, amestecul de faina, malai, ou , apa , chmen, sare si piper se toarna intr-o tigaie foarte bine incinsa si unsa cu ulei. Cand s-a copt pe o parte , se intoarce, ca orice alta clatita, si pe partea cealalta. Sarea, piperul si chimenul ii dau un gust deosebit, iar malaiul o face crocanta. Cu linte si pui  -  un deliciu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu