miercuri, 23 ianuarie 2013

Salata de fasole, lipie de casa si carne la tigaie

 2 cani de fasole cu bobul mare
1 ceapa
1 ardei rosu
Ulei
Otet sau lamaie
Sare  si piper
Tarhon si cimbru
Lipia: 300 g faina,  1 cub drojdie,1 pahar apa si sare
500 g carne de porc sau vita
Salata de fasole este o mancare specifica altor zone ale globului pamanesc. Dar, si noi, romanii, ne-am adaptat imediat si am preluat-o cu plusuri sau minusuri. Ce-i drept, este o mancare  foarte gustoasa, indiferent de modul de preparare. Asa ca, dupa ce o spalam,  punem fasolea la inmuiat cel putin doua ore ( functie de tipul acesteia), apoi, la fiert. Dupa primele clocote, o scurgem si o punem la fiert intr-o apa  deja clocotinda. Atentie, daca bobul se exfoliaza, ar fi bine sa culegem acele coji pentru ca nu sunt bune la gust. Ca sa scoatem  cojile, este bine sa adaugam putina apa rece si ele ies la suprafata. Adaugam sare.Cand este fiarta, lasam fasolea sa se raceasca si apoi o strecuram. Separat pregatim un amestec din sare, piper, cimbru, tarhon, ulei si lamaie. Ceapa si ardeiul le putem folosi si crude, dar si trase la tigaie. Crude dau o prospetime salatei, la tigaie, sunt mai suculente, mai gustoase. Cum doriti! Totul se amesteca. Intr-o varianta picanta, se mai poate adauga chili sau ardei iute sau boia iute.
Carnea este usor de preparat. Contrar tuturor regulilor culinare, noua nu ne place sa fie carnea cruda la mijloc, sa fie prea mult roz. Asa ca, pentru ca orice fel de carne sa fie bine facuta, dar nu uscata, eu prefer  sa  o marinez inainte de preparare. Se poate face un bait din apa, ulei ceapa, usturoi, sare si piper, vin. Sau, si mai simplu, se poate condimenta cu sare, piper si orice alte condimente, se pune intr-o punga, se leaga si se lasa la frigider cel putin o ora.Carnea astfel pregatita se taie bucati mici care se trag  5 minute la tigaie. Apoi se pun intr-o tava si se mai lasa 20 de minute la cuptorul bine incins.
Lipia este un aluat facut din apa calda in care s-a topit drojdia si framantat cu faina si sare. Coca trebuie sa se ia de pe mana si sa fie neteda, ca hartia. Se lasa la dospit, la caldura. Dupa ce a crescut, se ia o gogoasa din coca si se intinde pe masa presarata cu faina. Se intinde o foaie subtire. Dupa preferinta , foaia se asaza intr-o tava unsa cu ulei si presarata cu faina sau peste o hartie de copt  si se da la cuptor. Atentie, se coace destul de repede! Ori, se mai pot taia patratele de 2-3 cm care se pajesc intr-o baie de ulei incins. In ambele cazuri , lipia este buna. Pare o mancare pentru care iti trebuie mult timp. Dar , daca o faci in doua etape, totul este ok. Adica , se pune fasolea la inmuiat, carnea la marinat si se framantata lipia. Cand se reia pregatirea peste cel putin doua ore, totul se face foarte repede. Incercati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu